Sanna

Stockholm med omnejd

+46 70-255 57 81
sanna@freedomwigs.se


När jag var 25 år upptäckte min frisör och vän Hannah (på salong Fåfäng STHLM som också är en av våra rekommenderade frisörer) en fläck framme i pannan. Den var inte större än en enkrona och hon lugnade mig och sa att det kan bli så om man stressat mycket. Och stressat var precis vad jag hade gjort.
Jag fick med mig ett medel från salongen hem som jag skulle smörja fläcken med varje morgon och varje kväll. Sakta med säkert började små strån komma tillbaka och snart var fläcken helt igenväxt.


Ett år senare satt jag där i salongstolen igen. Jag såg på Hannah att hon blev lite besvärad av något, hon hade hittat en ny kal fläck. Denna gången i nacken och den var nu lika stor som en femkrona.
Jag hoppade direkt på samma behandling igen och började smörja in fläcken morgon och kväll, men något hade hänt, håret växte inte tillbaka den här gången. Snarare tvärt om, varje dag lossnade mer och mer hår och snart var fläcken stor som en handflata.

I samma veva skulle jag hälsa på min familj som då bodde utspritt i världens alla hörn, så vi skulle fira jul i Australien hos min syster och nyår skulle firas i Thailand hos min bror.
Jag tänkte att värme och sol skulle nog göra mitt ledsna hår gott.
Men nej, på dessa två veckor lossnade så mycket hår i nacken att jag längre inte kunde ha håret uppsatt.

Väl hemma bokade jag tid hos vårdcentralen, sköldkörtelkliniker och diverse hudspecialister. Någon måste kunna ordna detta, tänkte jag.

Ganska snart fick jag konstaterat att det var alopecia som gjorde att mitt hår inte längre ville vara kvar. Inom loppet av 3 månader från att Hannah hittat min fläck i nacken var hela huvudhåret borta och jag såg hur ögonbryn och fransar blev allt glesare.

Idag har det gått 4 år sedan håret föll och det är 2 år sedan jag hittade Freedom Hair och beställde min första vakuumperuk efter att ha kämpat med alldeles förstora syntetperuker som inte alls var i varken min färg eller frisyr.

Just nu har jag fläckvis återväxt på huvudet, därför rakar jag mig dagligen med sambons rakapparat, vill få bort allt hår så att vakuumet ska få bästa sugeffekt kring mitt huvud.

Ögonbrynen och fransarna har tillfälligt kommit tillbaka och det uppskattar jag verkligen, även om jag tatuerade brynen och blev självutnämnd expert på lösögonfransar där ett tag!

När jag fick min första Freedom Hair-peruk gick jag såklart direkt till Hannah på samma salong som innan, min vän, som vet hur jag såg ut och vilken frisyr och färg som jag hade.
Nu känner jag mig mer som mig själv än vad jag någonsin gjort på dessa hårlösa år!

4 snabba frågor

Hur länge har du haft alopecia?
Sedan 2016.
Första fläcken fick jag ett år tidigare, men eftersom den växte tillbaka förhållandevis snabbt så tycker jag inte att det räknas.
2016 rök allt hår på mindre än 3 månader – det räknas!

Vilken typ av alopecia har du?
Kan man säga att man är en periodare? I så fall är jag det!
Just nu har jag areta.
I min journal hos hudläkaren står det att jag har totalis och en tid däremellan hade jag universalis.
Lite av allt kan man säga!

Vilken är den största anledningen, enligt dig, till att välja en Freedom peruk?
Den sitter och den ser ut som mig!

Jag vet att många med mig upplever att syntet och andra resårbandsperuker är alldeles för stora. Det gjorde att jag aldrig kände mig helt säker när det blåste, vilket var hemskt eftersom jag älskar att segla och har gjort det varje sommar hela mitt liv. Lite av grejen med att segla är just vind och blåst… Ni förstår ju problematiken!

Nu till sommaren ska jag ta förarbevis för båt, så ni kan räkna med att se mig med min Freedom Hair-peruk bland seglen även denna sommar!

Bästa stylingtipset?
Tvätta håret minst en gång i veckan och var noga med vilka produkter du använder. Rådfråga oss eller din frisör som kan hjälpa dig att ta fram kvalitetsprodukter som gör att håret behåller sin slikeslena känsla och får återfuktning.
Fuska heller inte med varesig inpackning eller värmeskydd!