Det är viktigt att ta väl hand om peruken.
Här listar vi vad som är bra att tänka på.

Med tiden kommer normalt slitage på grund av dagligt bruk uppstå på din peruk – precis som om du skulle använt samma kläder hela dagen, varje dag.
Mekaniskt slitage är inte ett produktionsfel och täcks inte av garanti, den goda nyheten är att det finns mycket du kan göra själv för att förlänga hållbarheten på din peruk!

Så undviker du slitage

Mekaniskt slitage uppstår vid tryck eller friktion mot hättan. Hårstrån är mycket starka och tål både tryck och friktion under en tid, men om detta sker vid upprepade tillfällen kommer de till slut att brytas av nere vid hättan. När detta sker finns risk att flera hårstrån inom samma område bryts av ungefär samtidigt och skapar kala fläckar i peruken. Detta vill vi naturligtvis undvika och det görs via att hålla håret starkt och undvika tryck och friktion mot hår och hätta.

Du håller håret starkt genom att regelbundet tvätta det med bra shampoo och balsam samt med jämna mellanrum göra en inpackning så att det inte torkar ut.

Om du vid upprepade tillfällen sover i peruken kommer detta att orsaka onödigt slitage. Att gnugga huvudet mot nackstödet i bilen eller att vid upprepade tillfällen sätta håret bakom örat likaså.

Du bör absolut undvika att använda peruken under hjälm då trycket från hjälmen ofta orsakar stor skada på peruken.

Tvätta insidan av silikonhättan & ditt huvud varje dag

Det är viktigt att du tvättar av både ditt huvud och insidan av silikonhättan varje dag. Detta bibehåller silikonhättans vidhäftande egenskaper och förhindrar otrevlig lukt.
Använd en liten mängd (som en 5-krona) diskmedel och skölj ur ordentligt. Att endast skölja ur med vatten eller att använda tvål eller schampo är inte tillräckligt för att hålla porerna i hättan öppna. Fett från huden eller återfettande medel i tvål och schampo täpper lätt igen dessa.

Tvätta håret minst en gång i veckan

Precis som växande hår bör din peruk tvättas minst en gång i veckan. Detta kan göras i duschen med peruken på eller under kranen. Eftersom de flesta schampoo är konstruerade för att ta bort fett från hårbotten (vilket torkar ut en peruk) rekommenderar vi att schampo och balsam för torrt, färgat eller permanentat hår används.

Håret bör också behandlas med inpackning minst 1 gång per månad för att inte torka ut.

Innan du blöter håret, red försiktigt ut eventuella tovor med en bredtandad kam. Börja i topparna och arbeta dig uppåt.
Tvätta insidan av hättan som du gör varje dag (se ovan)
Använd ljummet vatten (aldrig varmt!), håll peruken under kranen och låt vattnet rinna igenom håret i växtriktningen.
När håret är genomblött applicerar du en liten mängd schampo (motsvarande en 5-krona i storlek). Fördela schampot med dina fingrar och pressa försiktigt för att arbeta upp ett lödder. Gnugga inte! Skölj noga under rinnande vatten.
Pressa ur överflödigt vatten ur håret (undvik att pressa hättan) med en torr handduk innan du applicerar balsam. Om håret är för blött kan det inte tillgodogöra sig balsam.
Fördela balsam över håret med dina fingrar och krama försiktigt håret. Fördela därefter balsamet med en bredtandad kam och låt verka i 2-5 min (aldrig mer än 10 min)
Skölj noga under ljummet, rinnande vatten. Var noga med att aldrig använda varmt vatten då detta kan skada silikonet i hättan. Torka genom att pressa håret i en handduk.
Sätt på dig peruken och styla som vanligt eller låt den torka över natten på en perukstock.

Tvätta alltid håret samma dag du simmat i havet eller bassäng.

Att välja din frisyr

Välj gärna en lättskött frisyr som inte kräver fön eller varmluftsborste och tänk på att en tunn lugg täcker kanten i pannan på ett bra sätt. Undvik också frisyrer som är väldigt korta i nacken. Bilden bredvid visar en utmärkt längd för kortklippt nacke.

Tänk på att håret inte växer ut om det klipps för kort så ta det lugnt! Det är bättre att lämna det lite för långt och sedan komma tillbaka till frisören efter ett par veckor och klippa lite till.

Klippa och färga en Freedom Hair peruk

Det flesta som bär en Freedom Hair protes vill helst att deras nya frisyr ska vara enkel att sköta och se så naturlig ut som möjligt.

Detta kan åstadkommas på ett ganska enkelt sätt och de frisörer som finns listade under ”Rekommenderade frisörer” är vana att klippa just våra peruker.
Väljer du en annan frisör från denne gärna kontakta oss innan klippning för tips och råd.

Även om de frisörer som vi rekommenderar är mycket erfarna är det alltid en utmaning att klippa ett hår som helt saknar frisyr från början. Därför är det extra viktigt att du som kund är väl förberedd och vet vad du vill ha.
Ett bra sätt att förmedla det till din frisör är visa bilderna du hade med dig vid vår första konsultation.

Eftersom håret i våra peruker är helt obehandlat måste ev slingor läggas hos frisören i efterhand. Detta går utmärkt och gör ofta att håret får naturliga skiftningar och ser mer levande ut.

Att skära ut med rakblad underlättar ofta att få ett så naturligt utseende som möjligt och fungerar bra för att skapa en täckkant av småhår runt nacken, vid tinningarna och framför öronen. Hela håret bör dock inte tunnas med rakblad då detta kan leda till kluvna hårtoppar länge fram.
Eftersom allt hår i peruken är lika långt behöver håret tunnas ut en del. En tunningssax är ett bra redskap för att få ett mer naturligt, aningen ojämnt utseende.

Det är ofta bra att lämna håret en liten aning längre än du egentligen vill ha det. Tvätta och använd protesen i sju till tio dagar och återvänd sedan till salongen för en slutklippning.
Frisören kan också tipsa om bra hårprodukter som du kan använda.

Läs mer om vilka produkter och vad du bör tänka på här >>

Att simma med Freedom Hair

Skölj gärna håret innan du simmar i bassäng då blött hår inte suger upp lika mycket klor som torrt hår gör.
Du bör alltid tvätta håret med shampoo och balsam efter bad i pool eller saltvatten.